Swiss Coffee - Cafe Royal (Delicia AG)

swiss coffee nummer 4 capsule nespresso

De Swiss Coffee capsules zijn te verkrijgen bij Albert Heijn. De prijs van deze capsules is met 20 cent per capsule, voor Nespresso capsules, zeer laag. De verpakking is gelijk aan die van Albert Heijn's eigen merk. De capsules zijn niet individueel verpakt. Dit is niet nodig omdat ze hermetisch gesloten zijn en van binnen voorzien zijn van een metalen beschermlaag. Per tien stuks liggen ze in een kartonnen traytje en daarom zit een kunststof verpakking. De verpakking maak je heel eenvoudig open met een grote hersluitbare sticker open op de bovenkant die zich daarna ook weer goed laat sluiten.

De capsules zijn identiek aan die van Albert Heijn's huismerk Perla. De capsules zijn zeer stevig. Dat merk je bij het sluiten van de capsule hendel. Dat gaat duidelijk wat zwaarder dan bij de oorspronkelijke Nespresso capsules maar het is nog wel acceptabel. We maken ons niet zorgen dat het apparaat te zwaar belast wordt. Door deze stevige capsules, die van binnen bekleed is met een dun metaallaagje om de geur- en smaakstoffen te behouden, gebeurd het soms dat de achterkant, waar het Nespresso apparaat drie gaatjes in prikt soms een beetje naar binnen is gedrukt omdat de capsule te veel tegenstand biedt. Wel is duidelijk zichtbaar dat op drie plaatsen de capsule is doorboord dus het water kan daar door heen stromen.

De smaken die bij Albert Heijn worden aangeboden hebben de namen "Crema" en "Espresso". De verpakking meldt alleen maar "Swiss Coffee". Aan de zijkant wordt de koffiesterkte met een nummer vermeld. Achterop de verpakking staat echter een webadres die wijst naar cafe-royal.com. Deze fabrikant blijkt optisch exact gelijke producten aan te bieden als de Swiss Coffee Nespresso capsules. De smaken die ze aanbieden hebben dezelfde namen als die Albert Heijn met zijn huismerk aanbiedt. Tien tegen een dat dit bedrijf zowel de huismerk capsules levert als de "Swiss coffee" capsules. Op hun website is een lijst opgenomen met Nespresso machines die goed werken met deze Swiss Caffee capsules.

Swiss coffee Crema no.4

swiss coffee nummer 4 capsule nespresso cafe royal lungo nummer 4 capsule nespresso

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

Deze moet nog getest worden.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

Nog niet getest.

Lungo (115 ml - standaard Nespresso apparaat hoeveelheid)

De capsule loopt in een normale tijd door. In het lungo kopje vormt zich een mooie schuimlaag met hele kleine belletjes die zeer lang in het kopje aanwezig blijft maar wel wat monotoon van kleur is. De koffie in het kopje ruikt nauwelijks. De koffie smaakt matig. Het is te drinken maar niet om naar huis of op een website die over Nespresso capsules gaat te schrijven. Het is net op te drinken maar we beleven geen plezier aan deze Swiss Coffee Crema capsule bij het zetten van een lungo van 115 ml.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Invoeren gaat makkelijk maar het sluiten van de capsule gaat iets zwaarder dan bij de oorspronkelijke Nespresso cupjes. Loopt opvallend langzaam maar wel gestaag door. Een mooie crema laag die zeer lang aanwezig blijft. Deze capsule van Swiss Coffee nummer 4 heeft een zachte smaak met een tint van noten en een heel klein bittertje. De nasmaak is heel beperkt, een mede tester meldt "een droge nasmaak". Bij elkaar een lekker kopje koffie die je gerust kan voorschotelen aan je bezoek. Wij vermoeden dat een dubbele espresso net even wat meer body zal hebben en onze voorkeur zal hebben. We hebben een zeer sterk vermoeden dat dit deze capsules, hoewel voorzien van een andere kleur, gelijk zijn aan de AH Perla lungo. Toch zien we minieme verschillen, zo vonden we de crema laag van deze Swiss Coffee mooier en dikker en was de smaak een heel klein beetje afwijkend. Zo proefden we bij de AH Perla lungo een hint van cacao die hier afwezig was. Dit kunnen echter kleine productieverschillen zijn die te wijten zijn aan kleine afwijkingen in het productieproces of en dat is waarschijnlijker, dat de gebruikte arabica koffieboon van een andere origine was. Als je deze twee "merken" capsules achter elkaar proeft zou je zeggen dat het krek dezelfde koffies zijn. We hebben deze Swiss Coffee nummer 4 en een Perla lungo capsule op een zeer gevoelige weegschaal gezet en beiden geven exact hetzelfde gewicht aan: 6,27 gram.

Update: we merken dat de doorstroomsnelheid van deze capsules onderling sterk verschilt. Als het water snel door de capsule stroom is de smaak naar onze mening een stuk minder en ook de crema laag is heel beperkt en monotoon, dus minder. Wij hebben het zeer sterke idee dat dit komt doordat de capsule niet volgepropt zit met gemalen koffie. Als je de capsule schudt hoor je dat wat ruimte in de capsule zit. Hierdoor kan het gebeuren dat de koffie, vanaf de achterkant van de capsule gezien, naar een zijkant wordt gedrukt waardoor het water niet door maar langs een groot deel van de gemalen koffie stroomt met voorspelbare gevolgen van dien. Dit is vergelijkbaar fenomeen bij halfautomaat espresso machines waarbij in de "puck" zich een kanaal vormt waarbij de koffie weg wordt gedrukt en het water maar door een beperkt deel van de koffie stroomt. Hierdoor kunnen niet alle smaak- en geurstoffen geëxtraheerd worden wat resulteert in een minder sterk en vlakker kopje koffie. Doordat de capsules van Swiss coffee van ondoorzichtig materiaal zijn gemaakt kunnen we niet bewijzen dat "kanaalvorming" plaatsvindt maar op basis van onze ervaring met koffiezetten kunnen we dit indirect wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid afleiden aan hetgeen we zien en proeven.


Swiss coffee Espresso no.6

swiss coffee nummer 4 capsule nespresso cafe royal espresso nummer 6 capsule nespresso

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

De capsules loopt rap door. Jammer want dan kan het water minder goed de geur- en smaakstoffen extraheren. De crema laag is heel aardig maar verdwijnt vrij snel. De koffie laat hele kleine tinten noten en cacao proeven maar verder is de smaak niet heel rijk. We proeven een heel klein bittertje. De nasmaak is niet veel zeggend. Desondanks dronken we hem met plezier op maar ondersteboven waren we er niet van. Je kan dit gerust voorschotelen aan bezoek maar er zijn lekkerdere espresso's maar een gek figuur sla je er niet mee.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

Nog niet getest.

Lungo (115 ml - standaard Nespresso apparaat hoeveelheid)

Deze moet nog gezet worden.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Nog niet getest.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­