Espresso, lungo en americano zetten met de Nespresso en andere tips

magimix nespresso pixie m110
Magimix Nespresso Pixie M110

Espresso en cappuccino niet heet genoeg met het Nespresso apparaat

Niet iedere Italiaan zal het met ons eens zijn maar wij Nederlanders houden van een hete kop koffie. Dus moeten de espresso's en andere koffievarianten inclusief de cappuccino ook heet zijn. Hoewel de Nespresso apparaten toppertjes zijn in gemak en smaak hebben ze een probleem, de koffie die gezet wordt is voor ons Nederlanders net niet heet genoeg.

We kunnen moeilijk de apparaten gaan herontwerpen of aanpassen dus het Nespresso apparaat zoals het verkocht wordt is een gegeven. De oplossing voor hetere espresso's, lungo's en cappuccino's is vrij simpel. Zet je kopje onder de vulopening van het Nespresso apparaat, zorg dat geen capsule in het apparaat zit en druk op de espresso, of nog beter, de lungo knop (afhankelijk of het in je kopje past). Wanneer je de espresso drinkt met suiker en/of melk zet je gelijk ook het lepeltje in het kopje. Met alleen dit hete water kan het kopje én het lepeltje de warmte opnemen. Die warmte zal dus straks, als je een espresso, lungo of americano gaat zetten niet meer aan je koffie worden onttrokken. Daardoor blijft de koffie langer op de juiste temperatuur. Wanneer het water doorgelopen is tijdens de voorverwarmingsfase moet je minimaal een minuutje wachten om het kopje de tijd te gunnen de warmte op te nemen.

Dit voorverwarmen met heet water is niet alleen goed om je kopje op te warme maar ook zal dit het binnenwerk van het Nespresso apparaat voorverwarmen. Daarnaast, kijk maar eens wat in het kopje beland bij deze voorverwarmingsspoelbeur, spoel je tevens het koffie zetsysteem van het Nespresso apparaat door. Dat houdt het mooi schoon en krijg die rommel niet in je volgende kopje.

De volgende stap is niet om het met heet water gevulde kopje te legen, nee nog even wachten. Open het apparaat, dan komt meestal nog een beetje heet water uit, en plaats een Nespresso capsule. Sluit het apparaat en gooi dan pas het hete water uit je koffie weg. Daarna snel het kopje onder het Nespresso apparaat en start het koffiezetten. Het gebruik van dubbelwandige en daardoor sterk isolerende glazen kopjes is sterk aan te bevelen.

Hete cappuccino zetten met een Nespresso apparaat

Was het voor de espresso en lungo al belangrijk om je kopje voor te verwarmen, voor een cappuccino is het nog belangrijker. De opgeschuimde melk voor de cappuccino mag namelijk niet zo heet worden. Die zal dus je kopje niet goed verwarmen. Onmogelijk, daarom het dringend advies om de hierboven vermelde spoel-door-en-verwarm-voor methode toe te passen, juist voor de cappuccino uit het Nespresso apparaat. Maak je gebruik van een Lattissima dan kan je overwegen ook het melkopschuimgedeelte voor te verwarmen. Dat kan je doen nadat je reeds het hete water in het kopje hebt laten stromen. Je drukt hiervoor op de schoonmaakknop, en houdt deze ingedrukt tot het schoonmaakproces klaar is. Daarna de capsule pas er in en gooi je de inhoud van je kopje leeg en druk je op de cappuccino knop. Verder verhitten is haast niet mogelijk. Het enige wat je kan overwegen is om kokend heet water uit een fluitketel of waterkoker te gebruiken als laatste ";spoelbeurt"; voordat je de cappuccino zet. Een Nespresso apparaat laat het water van binnen niet koken maar bereikt een temperatuur van zo'n 93° Celsius en op het moment dat het in je kopje komt is het onderweg al een beetje afgekoeld. Ook bij een cappuccino geldt dat het gebruik van een dubbelwandig, dus isolerend, glazen kopje werkt goed tegen het snel afkoelen.

Hoe zet je een espresso?

Je zal denken, hoe moeilijk kan het zijn? Dat is waar, maar we hebben toch mogelijk een paar tips voorhanden. Wanneer je van een espresso houdt kies je bij voorkeur Nespresso capsules (of die van andere fabrikanten) die bedoeld zijn voor het zetten van een espresso. Niet iedere capsule is geschikt om een espresso te zetten! In onze langlopende Nespresso capsule test vindt je wellicht een houvast om een capsule te kiezen.

Bedenk dat een Nespresso apparaat standaard 30 ml water door een capsule perst. Dat is ook wat espresso liefhebbers als ";de juiste"; hoeveelheid beschouwen. Veel Nederlanders vinden 30 ml wel heel erg weinig en om nou een doppio te zetten wordt voor vele toch net even te kostbaar. Wij vinden een espresso met een inhoud van 60 ml een fijne inhoud hoeveelheid. Natuurlijk wordt de smaak wat anders maar is nog steeds heel rijk van smaak.

De juiste hoeveelheid water instellen voor espresso of lungo op een Nespresso apparaat

Het is slim om je apparaat in een keer zo'n wat grotere espresso te laten zetten en niet twee keer op de espressoknop achter elkaar te drukken. Gelukkig biedt het Nespresso apparaat een hele makkelijke manier om de juist koffie hoeveelheid in te stellen. Druk op de knop van espresso (of lungo) maar houdt hem ingedrukt en laat de koffie in je kopje stromen tot het moment dat het kopje, naar jou zin, genoeg gevuld is en laat dan de knop los. Het apparaat zal nu, voor deze knop, onthouden hoeveel water door de capsule voortaan moet stromen.

Hoe zet je de standaard fabrieksinstellingen weer terug bij een Nespresso apparaat?

Wil je om wat voor reden dan ook de standaard vulhoeveelheden weer terugkrijgen voor je espresso en lungo knopjes dan is dat heel eenvoudig. Zet het apparaat aan en druk (afhankelijk van het model) op de twee knopjes (of vier knopjes) tegelijkertijd en hou dit vier seconde vast. Daarna lichten de knopjes even een paar keer op ten teken dat de fabrieksinstellingen weer zijn ingesteld.

Hoe maak je het beste melkschuim met een Nespresso apparaat?

Ondanks wat her en der te lezen is dat je magere of juist volle melk of juist lang houdbare melk moet gebruiken is onze ervaring dat dit vrijwel niets uitmaakt. Het belangrijkst is dat de melk zeer koud is die je gaat gebruiken om melkschuim mee te maken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­