lattissima melkopschuimer
Lattissima melkopschuimer

Nespresso Lattissima maakt geen melkschuim meer alleen hete melk

De Nespresso Lattissima is een wonderschoon apparaat, vooral als je van cappuccino houdt. In een handomdraai maak je heerlijke cappuccino. Ook is het schoonmaken van het melkschuimgedeelte eenvoudig, met een druk op een knop wordt het melkopschuimgedeelte grondig schoongemaakt.

Helaas blijkt deze schoonmaakprocedure toch niet bestand tegen de kleverige melk. Het kan twee weken duren of drie maanden maar op een gegeven moment komt uit het melkschuimtuitje geen melkschuim meer alleen maar hete melk.

Hoe kan je de Lattissima weer melkschuim laten maken?

Natuurlijk moet je iedere keer het melkopschuimgedeelte goed "doorstomen". Blijkt na enige tijd alleen nog maar hete melk uit het tuitje te komen dan heb je twee opties. Wil je toch even snel melkschuim hebben omdat je gast op een heerlijk kopje cappuccino zit te wachten? Zet dan de melkschuimer op een "grove" stand. In de meeste gevallen wordt dan nog gewoon melkschuim gemaakt maar zijn de belletjes wat groter.

Heb je wel de tijd dan is maar een methode adequaat, haal het schuimgedeelte uit elkaar. Eerst de schuiminstelknop er af draaien door deze met de wijzers van de knop mee te draaien, daarna het schuimtuitje er uit trekken, het melkslangetje en als laatste het koppelstukje wat de verbinding vormt tussen de Lattissima en de melkopschuimer (deze met een tegen de klok draaiende beweging losmaken). Daarna pak je een pan vult deze flink met water waardoor al deze onderdelen waardoor ze net onder water staan en doe je deksel op de pan. Ons advies is om het draaiknopje niet in de pan te gooien omdat het van binnen hol is en het doorzichtige bakje zetten we liever in de vaatwasser. Dan de pan op het vuur en op het moment dat het water net gaat koken zet je het uit. Daarna laat je het een kwartiertje of zo staan, liever wat langer dan korter. Daarna de pan afgieten en de melkopschuimer weer in elkaar zetten. Daarna werkte de opschuimer weer perfect bij ons.

Deze methode heeft wel een nadeel, de zwarte onderdelen worden een beetje grauw. Het lijkt wel dat de melkresten, die in het hete water zijn losgekomen, als een grauwsluier op die onderdelen neerslaan. Dit is te voorkomen door een klein beetje vaatwaspoeder (als je dat niet hebt een beetje van een vaatwastablet afschrapen toe te voegen, dan is de grauwsluier weg.

Lattissima melkschuimer in de vaatwasser?

Nou nee, dat lijkt ons een slecht idee. Althans, voor het grote zwarte blok wat zich bovenop het melkreservoir bevindt. Het melkreservoir zelf, alleen het transparante gedeelte, zetten we zeer regelmatig in de vaatwasser. Het zwarte gedeelte waar de schuim ontstaat willen we niet in de vaatwasser hebben. De reden is simpel. In de vaatwasser staat ook vuile was. Daar komen kleine voedselresten vrij en worden lange tijd door de vaatwasser gespoten. Daarmee kan naar onze mening het melkopschuimgedeelte, het zwarte grote blok, alleen maar verstopt raken of op zijn minst van binnen vies van worden. Het nadeel is namelijk dat je dit blok niet uit elkaar kan halen om eens grondig schoon te maken. Dus daarom niet in de vaatwasser. Dit maken we alleen maar schoon in een "schone" omgeving zoal de "hete waterpan" methode die we hierboven hebben beschreven. Het melkschuimpijpje en melkopzuigslangetje kunnen wel in de vaatwasser kunnen (niet het koppelstuk naar de Lattissima) maar wij gebruiken liever de "hete waterpan" techniek om deze onderdelen schoon te maken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >lattissima geen melkschuim

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen