Koffiecupster.nl Nespresso capsules

koffiecupster logo

De capsules van Koffiecupster.nl zijn geïmporteerd uit het land van de espresso: Italië. De cups zijn luchtdicht per stuk verpakt. Men verkoopt een "voordeelpakket" wat feitelijk een uitprobeer pakket is. Daarin zitten acht verschillende Nespresso smaken verdeeld over honderd cupjes tegen een aantrekkelijke prijs voor net geen twintig euro.

Assortiment

Koffiecupster levert verschillende alternatieve Nespresso cups aan, op het moment van schrijven waren dit:

  • 88° Caffè - Crema di Napoli
  • 88° Caffè - Crema di Trieste
  • 88° Caffè - Crema di Roma
  • 88° Caffè - Lungo
  • Gattopardo - Gusto Ricco
  • Gattopardo - Special Club
  • Gattopardo - L'espresso Dek
  • Lollo Cafè- Nero Espresso
  • Lollo Cafè - Oro Espresso
  • Medellín Secret - La Luisa Colombia

Smaaktests

We testen en proeven de cups van Koffiecupster.nl als onderdeel van een langdurige smaak test. Het streven is om van iedere koffievariant een espresso, lungo, americano en cappuccino te testen. We hanteren de standaard hoeveelheden die uit het Nespresso apparaat komt. Die is niet geheel gelijk en soms heel erg afwijkend van de internationale norm. Zo geeft het Nespresso apparaat 105 ml bij de lungo terwijl 60 ml internationaal gangbaar is. Sommige capsules zijn specifiek gemaakt om een espresso van te zetten maar we hebben vaak toch alle vier varianten getest omdat we weten dat veel mensen zich niet realiseren dat je niet van iedere smaak een lungo kan zetten.

Gattopardo - Gusto Ricco

koffiecupster.nl gattopardo gusto ricco nespresso capsules
Gattopardo - Gusto Ricco

Deze koffiecups worden per 100 stuks verkocht en kosten 22 cent per stuk. De koffie is een melange van 25% Arabica en 75% Robustica koffiebonen. De leverancier beveelt deze cups aan voor iedereen die van Nespresso cups met een intensiteit van 9 en hoger houdt.

De capsule gaat gemakkelijk het Nespresso apparaat in, zakt niet door naar beneden en het sluiten kost niet meer moeite dan bij de originele Nespresso cups.

De achterzijde van de cup is voorzien van veel kleine gaatjes waar het water doorheen geperst kan worden. Het voordeel van deze techniek is dat de holle naalden die bij de oorspronkelijke Nespressocups door het aluminium gedrukt worden niet gebruikt hoeven worden om door het wat stugge kunststof heen te boren en dus ook niet kapot kunnen gaan. Dat is dus een voordeel. Het nadeel is wel dat ieder cupje apart luchtdicht verpakt moet worden om deze vers te houden. Uitzondering is de Lungo van 88° Caffè die per vijf stuks verpakt zijn. In dat laatste geval is het verstandig een opengemaakte verpakking binnen een aantal dagen te gebruiken omdat anders de smaak daar anders onder leidt.

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

Niet getest.

Lungo (105 ml - standaard hoeveelheid Nespresso lungo)

De koffie loopt langzaam door, opvallend langzaam. In ons geval tikten wij zo'n 50 seconden aan. Maar het geduld wat je moet hebben voordat hij doorgelopen is wordt daarna ruimschoots beloond. Als eerste valt ons de crema laag op. Een prachtige crema met veel verschillende bruine tinten, dat beloofd vaak veel goeds. De cremalaag blijft ook heel lang aanwezig. Na stevig roeren verdwijnt deze cremalaag niet.

Voordat de koffie werd geproefd heeft men eerst het reukorgaan zijn gang laten gaan. De geur was niet uitgesproken en leek volgens de testers erg veel op "gemalen koffie", hoe komen ze er op. De testers hadden zich ingesteld op een zeer stevige koffie die door zuur en/of bittertonen flink in je mond aanwezig zijn, maar men werd op een hele aparte sensatie verrast.

De koffie blijkt zeer ronde smaak te hebben met een stevig karakter die je niet gauw vergeet. Opvallend was dat geen zuur of bittertonen geproefd werden. De smaak was een hele aparte beleving die men niet eerder tegengekomen was. Was dit nou een stevig bakkie of juist mild? De smaak was heel karaktervol maar zuur en/of bittertonen zoals we die vaak bij sterke koffie aantreffen was totaal afwezig. Men was gewoon in verwarring. Of men het een lekker bakkie vonden? Nou en of. Deze Nespresso cup zou men zonder een seconde te twijfelen aan iedere bezoeker serveren. Vooral opvallend was de nasmaak, die bleef zéér langdurig in de mond aanwezig met een smaakbeleving die vrijwel gelijk was aan de smaak toen we de koffie dronken.

Het oordeel: een heerlijke koffie die duidelijk boven vele andere cups uitsteekt. Een koffie met veel karakter maar tegelijkertijd een milde smaakbeleving. Hoewel iedere koffiedrinker deze koffie waarschijnlijk op prijs zal stellen kunnen we vooral deze koffie aanbevelen aan diegene die niet houden van koffie met zuur en/of bittertonen. Een aanbevelingswaardige Nespressocup die het proberen meer dan waard is.

Lungo (60 ml - standaard Nespresso apparaat hoeveelheid)

Niet getest

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Niet getest.

Cappuccino

Niet getest.


88° Caffe - Crema di Napoli

koffiecupster.nl 88° caffe crema di napoli nespresso capsules
88° Caffe - Crema di Napoli
Deze Crema di Napoli is gemaakt van 95% Robusta en 5% Arabica bonen. Dat is een hele aparte combinatie die we nog niet eerder tegengekomen zijn. Arabica wordt namelijk gezien als de meest edele boon die zorgt voor veel karakteristieke smaken. Kenners zweren er bij. De Robustaboon kan goedkoper geproduceerd worden en kenmerkt zich door wat minder rijk smaakpalet maar levert normaal gesproken prachtige crema's op.

De gouden verpakking van deze nespressocapsule lijkt te suggereren dat het hier om een uitzonderlijke en dure koffie gaat. Met een prijs van 22 cent per capsule is dit toch een doorsnee prijs.

Bij het openmaken van de verpakking stonden we even te kijken naar de achterkant van deze capsule. Kleine gaatjes waardoor het hete water geperst kan worden waren afwezig. We zagen we drie opvallende "elementen" waarvan we niet konden vermoeden wat de functie hiervan was. Dat werd na het gebruik van de cups direct duidelijk. De cup wordt door het Nespressoapparaat aan de achterkant ingedrukt. Daardoor wordt het achterste gedeelte van de cup wat eerst bol is, naar binnengedrukt en staat dan hol. Drie kleine driehoekjes aan de zijkant blijven echter "achter". Onder die driehoekjes ontstaat een kleine opening waardoor het water geperst kan worden.

Het inbrengen van de cup en het sluiten met de handel ging eenvoudig. Niets op aan te merken. De koffie liep normaal door, we klokten 30 seconden.

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

Niet getest.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

Niet getest.

Lungo (105 ml - standaard Nespresso apparaat hoeveelheid)

De cremalaag in het kopje stelde niet veel voor. Het was grauw en verdween snel. De geur vonden de testers niet sterk en men kon geen specifieke aroma's ontdekken. Daarna volgde het proeven. De smaak vond men vlak, niet zo sterk en had een klein zuurtje. De nasmaak was niet bijzonder waarbij het zuurtje even bleef hangen. Toen de testers werd gevraagd om een mening te geven waren deze verdeeld. De een had er niets mee en zou het iemand niet adviseren, de ander vond het wel "een aardig bakje" maar zou terughoudend zijn om dit voor te schotelen aan een bezoeker. Als er een wedstrijd gehouden zou worden tussen de Crema de Napoli en de Gusto Ricco dan zou zonder twijfel, althans naar mening van dit smaakpanel, de Gusto Ricco met kop en schouders winnen.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Niet getest.

Cappuccino

Niet getest.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­