FAQ

nespresso aerocinno melkschuimer
Nespresso aeroccino maakt perfecte melkschuim

Aeroccino

De Aeroccino is een melkopschuimer die bij de "familie" van Nespressoapparaten hoort. Het is een soort grote beker die de melk verwarmd en tegelijkertijd door het ronddraaien van een klein schoepje kleine belletjes vormt. Dat doet deze zeer goed. Het voordeel van de Aeroccino is dat het proces geheel automatisch verloopt. Melk in de Aeroccino schenken, aan zetten, even wachten en klaar. De Aeroccino past helemaal in het Nespresso concept wat gestoeld is op gemak en luxe. En gemak is het met de Aeroccino. Het alternatief is het "stoompijpje" bij een espresso apparaat waarbij stoom onder hoge druk de melk doet opschuimen. Maar daar is veel oefening voor nodig om een goede schuim te produceren en achteraf moet je alles weer schoonmaken. Als melkschuim het criterium is voor de aanschaf en je twijfelt tussen een Lattissima of een normaal Nespressoaparaat in combinatie met een Aeroccino dan wint de Aeroccino duidelijk. Daarmee willen we zeker de melkschuim van de Lattissima niet afkraken, daar komt een behoorlijk goede melkschuim uit en ook nog eens zeer snel. De meeste cappuccino drinkers zijn met een Lattissima dol gelukkig en terecht! De melkschuim uit de Aeroccino is echter nog een stuk "fluffier", nog stijver dan de al mooie melkschuim uit de Lattissima.

Americano

Een americano is een kopje koffie die in twee gedeelten wordt gezet. Als eerste wordt heet water, in de hoeveelheid van een espresso, in het kopje gegoten. Daarna wordt, aan dit hete water in het kopje, een normale espresso toegevoegd. De hoeveelheid koffie in het kopje is dan gelijk aan een lungo. Het verschil is echter dat de koffie wat zachter van smaak is omdat hij onder andere de bittere smaak van de lungo ontbeert. Met een Nespresso apparaat kan je heel makkelijk een americano zetten. Zet het kopje onder de uitstroomopening van het Nespressoapparaat. Voer nog geen Nespresso capsule in maar doe de capsulehendel wel dicht. Druk op de knop van de espresso. Zodra dit klaar is doe je de capsulehendel open en voer je een Nespresso capsule in en druk je nogmaals op de espressoknop. Nu wordt de espresso toegevoegd aan het hete water in je kopje.

Cappuccino

Een koffie met een schuimlaag van melk. Meestal bestaat de cappuccino uit een espresso waaraan een flinke scheut, grofweg twee keer zoveel of meer, opgeschuimd melk is toegevoegd. De melk veracht de eventuele nadrukkelijke smaken van de koffie en wordt daardoor zachter.

Cartouche

Bij Nespresso probeert men op alle mogelijke manieren een luxe uitstraling te bewerkstelligen. Als je een Nespresso kan permitteren dan heb je het wel goed. Daarom worden in de reclame uitingen alle zaken van stal gehaald om deze luxe uitstraling te benadrukken. En Nespresso cupje heet dan ineens een "Cartouche". Een capsule dus.

Doppio

Een doppio zijn twee espresso's in een kopje. Met een Nespresso apparaat kan je dit alleen maar bereiken door eerst een espresso te zetten, de capsule te vervangen voor een nieuwe en daarna nogmaals een espresso te zetten. Een doppio heeft dus twee keer zoveel koffie dan een espresso en dat is dus 60 ml.

Espresso

Een espresso is een kopje koffie gezet van zeven gram koffie, waar ongeveer in 25 seconden water van rond de 95° Celsius en met een druk van zo'n twaalf bar doorheen geperst wordt. Door een combinatie van de maalgraad, wat een zeer grote invloed heeft op het zetten van de espresso, en de maten waarin de koffie is aangedrukt (samengeperst) zorgt het dat onder deze condities zo'n 30 ml/cc koffie in een kopje komt. Is de volume van de koffie (het vocht) meer of minder dan moet de maalgraad en/of de mate van samenpersen aangepast worden om uiteindelijk te komen tot zo'n 30 ml espresso. Je ziet hier gelijk waar de schoen wringt met de Nespressocupjes. Ten eerste is de hoeveelheid koffie per capsule maar vijf gram. Dat is dus 28% minder dan wat gebruikelijk is om een espresso te zetten. Met een Nespresso apparaat kan je heerlijke koffie zetten maar je zal nooit kunnen tippen aan de smaakbeleving van een echt espressoapparaat. Ten tweede is de koffie in de capsules niet enorm hard aangedrukt. Sterker nog, soms kan je de koffie horen zelfs "horen" als je de capsule schudt.

Extraheren

Koffiezetten, in welke vorm dan ook, is technisch gesproken het scheikundige proces wat "extraheren" wordt genoemd. Bij extraheren wordt een vloeistof (bij koffiezetten is dat heet water) door (beter: langs) gemalen koffiebonen geleid. Tijdens deze passage staat de koffie geur-, kleur- en smaakstoffen af die (voor het grootste gedeelte) worden opgenomen in het water, en dat is wat we de koffie noemen. Tijdens het extraheren gaan niet alle geurstoffen in het water vandaar dat je tijdens het zetten van de koffie "het al ruikt". En dat is al een deel van het genot.

Lattissima

Een naam van een Nespresso apparaat waarmee koffiedranken te bereiden zijn op basis van melk. De Lattissima combineert het koffiezetten en het automatisch maken van melkschuim in een apparaat. Een alternatief is gebruik maken van een een standaard Nespresso apparaat en een aparte melkopschuimer zoals de Aeroccino.

Lungo

Bij een lungo wordt op basis van dezelfde hoeveelheid koffie die gebruik wordt bij de espresso of ristretto een kopje koffie gezet waarbij twee keer zoveel water door de koffie stroomt. Dat is normaal gesproken dus 2x30 ml = 60 ml. Hierdoor komen vaak meer (bittere) smaakstoffen vrij. Als je een wat groter kopje koffie wil hebben dan een espresso maar je vindt de espresso te sterk en/of te bitter en je vindt de lungo niet lekker genoeg, probeer dan eens een americano. Ondanks dat het gebruikelijk is dat een lungo ongeveer 60 ml koffie zou moeten zijn wordt door de Nespresso apparaten ongeveer 120 ml in het kopje gedaan. Dat is twee keer zoveel! Logisch dat de smaak veel vlakker en wateriger wordt. Als je van koffie houdt adviseren we je om eens, op basis van een capsule, een dubbele espresso te zetten, dus eerst een espresso zetten daarna, terwijl de capsule in het apparaat blijft zitten direct nogmaals op de espresso knop te drukken. Dat levert vaak heerlijke koffie op. Als je deze hoeveelheid erg op prijs stelt kan je het Nespresso apparaat programmeren dat wanneer je op de lungo knop drukt een hoeveelheid van 60 ml in je kopje komt.

Ristretto

Een ristretto is een kleine variant van de espresso. De condities van het koffiezetten blijven gelijk zoals hoeveelheid koffie, temperatuur, waterdruk etc. Alleen wordt bij de ristretto minder water gebruikt en stroomt het water korter door de gemalen koffie. Gebruikelijk is een hoeveelheid van 15 maximaal 20 milliliter water en dit water stroomt in circa 4 tot 7 seconde door de gemalen koffie. Het levert een koffie op met een intensere smaak dan een espresso.

Waar komt de naam Nespresso vandaan?

De naam Nespresso is een samenstelling van de namen Nescafé en espresso. Nescafé is een bedrijf van Zwitserse origine en is een van de grote spelers op de wereld van koffie. Bij Nespresso staat gemak en luxe voorop. Het zetten van een kopje koffie is enorm makkelijk. Je plaats een capsule met daarin gemalen koffie in een apparaat, drukt op een knop en even later staat een heerlijk geurend kopje koffie voor je neus.

Nescafé maakt vreemd genoeg naast de Nespresso cups ook nog een ander cup systeem. Ze heeft met Dolce gusto een tweede systeem met koffiecapsules op de markt gezet. Bij dit systeem wordt vaak gebruik gemaakt van twee capsules voor een kopje koffie. Het ene cupje levert bijvoorbeeld de melk (schuim) en de ander de koffie. Vond je Nespressocupjes al duur, met Dolce gusto kan nog verder je portemonnee open.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­