Douwe Egberts L'or Espresso

douwe egberts nespresso capsules
Douwe Egberts Nespresso capsules hebben gaatjes van huis uit

De capsule van Douwe Egberts zijn per stuk verpakt in een flinke maar niet overdreven grote doos en bevatten tien capsules. De prijs verschilt een klein beetje per verkooppunt maar een prijs van 30 cent per capsule is redelijk normaal. In aanbiedingen zakt de prijs terug tot 22 cent per capsule.

De capsule is geheel gemaakt van kunststof. De voorkant van de capsule, waar de koffie naar buiten komt wordt niet "opengebroken" zoals dit wel bij de capsules gebeurd met een aluminium afdichting. Douwe Egberts heeft gekozen voor een kunststof afdichting die voorzien zijn van ongeveer 100 kleine gaatjes. Daar is wat voor te zeggen. Hierdoor wordt het vormen van een "kanaal" in de koffie zo veel mogelijk voorkomen waardoor het water te snel en door maar een klein deel van de koffie gaat waardoor maar een klein deel van de koffiesmaak en geurstoffen geëxtraheerd kunnen worden. De achterkant van de capsule is vlak en zodanig geconstrueerd dat het Nespresso apparaat geen gaatjes in de capsule kan en hoeft te maken. Dat is ook niet nodig want de achterkant van de capsule is reeds voorzien van zo'n 80 kleine gaatjes. Ook dit lijkt heel slim.

Niet alleen hoeft het Nespresso apparaat geen moeite meer te doen om "gaatjes te prikken" en 80 entreeplaatsen voor het hete water verdeeld over het oppervlakte van de koffiecapsule is natuurlijk beter dan de drie gaten die Nespresso in zijn eigen capsules prikt. De vraag is: Zullen al deze technieken leiden tot een lekkere espresso, americano, cappuccino of lungo?

Douwe Egberts heeft haar capsules ingedeeld voor espresso's en lungo's maar kunnen natuurlijk ook voor ristretto, americano en cappuccino gebruikt worden.

Smaaktests

We testen en proeven deze Douwe Egberts Nespresso capsules als onderdeel van een langdurige smaak test. Door de tijd zullen steeds meer koffievarianten door ons getest worden. De doosjes met capsules liggen al klaar het is dus een kwestie van tijd... Van iedere koffievariant zetten we een espresso, lungo, americano en cappuccino. We hanteren de standaard hoeveelheden die uit het Nespresso apparaat komt. Die is niet geheel gelijk en soms heel erg afwijkend van de internationale norm. Zo geeft het Nespresso apparaat 120 ml bij de lungo terwijl 60 ml internationaal gangbaar is. Daarom testen we ook deze 60 ml lungo variant. Sommige capsules zijn specifiek gemaakt om een espresso van te zetten maar we hebben toch alle vier varianten getest omdat we weten dat veel mensen zich niet realiseren dat je niet van iedere smaak een lungo kan zetten.

Voor de Espresso's beveelt Douwe Egberts aan:

 • Fortissimo (10)
 • Supremo (10)
 • Ristretto (10)
 • Forza (9)
 • Splendente (7)
 • Sontuoso (7)
 • Delizioso (4)
 • Satinato (5)
 • Impressico (9)

Voor de lungo beveelt Douwe Egberts aan:

Daarnaast heeft Douwe Egberts nog een aantal "Creations" varianten:

Tevens heeft Douwe Egberts een paar "Ultimates" varianten:

douwe egberts l'oro espresso lungo fragrante nespresso capsules
DE l'or espresso lungo fragrante

Lungo fragrante (6)

Nadat we de capsule uit haar verpakking hadden gehaald en deze goed bestudeerde viel ons op dat de capsule niet tot de nok was gevuld. Er zit, zij het een heel klein beetje, ruimte in de capsule. Hmmm, zou dit wel goed gaan?

De capsule gaat gemakkelijk het Nespresso apparaat in, zakt niet makkelijk door naar beneden en het sluiten kost niet meer moeite dan normaal. Dat is logisch want bij deze capsules van DE worden geen gaatjes in de capsule geprikt. Voor deze Lungo fragrante is gekozen voor 100% Arabica bonen. Douwe Egberts geeft deze Lungo fragrante een sterkte van 6 op een schaal van 12.

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

Hoewel de verpakking duidelijk "Lungo" aangeeft hebben we toch een espresso gezet. Het water loopt goed door en er wordt een redelijke schuimlaag gemaakt. Die schuimlaag is echter vrij monotoon. We missen de veelheid van bruine kleuren die we bij sommige andere capsules terugzien, wat meestal een indicatie is van een rijke smaak. De smaak is wat aan de vlakke kant. We proven en kleine maar zeker niet overheersende zuursmaak. In de vergelijking met een Senseo vinden we deze duidelijk beter smaken maar het verschil is niet het prijsverschil waard. We hebben deze espresso helemaal opgedronken en hadden geen nare smaak in de mond achteraf. Gasten zetten we echter liever een andere Nespresso voor. Waar we al van te voren ons zorgen over maakte bleek zich ook te manifesteren. Doordat de capsule niet volgestampt is met koffie bestaat een grote kans dat zich een "kanaal" vormt in de koffie. Het hete water wat eigenlijk langs alle koffiekorreltjes zou moeten stromen om de smaak- en geurstoffen maximaal te extraheren stroomt in een klein gebied door de koffiecapsule. Het water maakt als het ware een kanaal in de gemalen koffie waardoor bij wijze van spreken het water onderweg haast niet in contact komt met de koffie. Dit konden we waarnemen we de capsule na gebruik nauwkeurig bekeken. De kanaalvorming was geen echt kanaal maar aan een zijde van de capsule was een "gat" ontstaan. Daar zat dus geen koffie. Dat gat was aan een zijde van de capsule ontstaan en besloeg de helft van capsule van achteren gezien en had een diepte een derde van de capsule. We schatten in dat capsule voor zo'n 15% niet gevuld was waardoor deze "kanaalvorming" in de hand gewerkt wordt.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

De koffie loopt vrij rustig door. Na 29 seconden zit 60 ml koffie in het kopje. De cremalaag is fraai met zeer kleine belletjes die zo lang aanwezig blijft dat je de koffie al lang opgedronken hebt. De cremalaag blijft ook aan de wand van het kopje hangen, voor ons een teken dat we hier een fraaie cremalaag te pakken hebben. De kleur van de cremalaag is vrij monotoon. De geur in het kopje is een lekkere koffie geur. De koffie smaakt lekker, het heeft pit en karakter. We proeven een bittertje maar niet vervelend en ook een hint van cacao. De nasmaak blijft erg lang in je mond hangen en is prettig - pittig. De intensiteit van "6" kan zonder meer onderschreven worden, wellicht zelf nog wat sterker dan dat. Deze lungo (met 60 ml inhoud) staat zeker op ons lijstje met "goede lungo's". Van harte aanbevolen als je van een redelijk pittig bakje houdt.

Lungo (115 ml - standaard Nespresso apparaat hoeveelheid)

Uiteraard hebben we ook een lungo gezet, immers deze capsule wordt verkocht als lungo. De lungo hebben we wel opgedronken maar met plezier was het niet. De smaak die bij de espresso al vrij vlak was is bij de lungo, logisch ook, nog verder vervlakt. De enigszins zure tint was nog wel aanwezig maar iets minder. Dit kopje koffie was niet vies maar echt niet lekker. Op geen enkel manier konden we er van genieten. Echt een stuk minder dan een kopjes Senseo, wanneer we de keuze hadden hadden we zeker voor de Senseo gekozen. Deze kopen we zeker nooit meer. Een mogelijke verklaring voor deze vlakke smaak was dat ook bij deze capsule net als bij de espresso kanaalvorming was ontstaan, of zo je wilt, door de kracht van het water de koffie voor een deel aan de kant geschoven was waardoor maar een klein deel van de koffie gebruik is gemaakt en daardoor zo weinig smaak- en geurstoffen in het kopje terecht zijn gekomen. Bij de lungo test was deze kanaalvorming nog sterker dan bij de espresso. In de capsule was een kanaal gemaakt (een lege ruimte waar geen koffie zat) die tot de helft van de capsule reikte! Als je espresso met de hand zet (met een halfautomaat) dan weet je dat als je de piston (daar waar de koffie in zit) uit het apparaat haalt en een kanaaltje ziet in de puck dat je eigenlijk die espresso moet weggooien. Negen tegen tien dat deze koffie niet lekker is.

Tegen Douwe Egberts zouden we willen zeggen: Egbert, douw meer koffie in de capsule om dit kanaal probleem te voorkomen!

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Bij de americano blijft er een wegslobberbakje over. Het schuimlaagje is na twee minuten weg. Het is koffie, dat proef je duidelijk, maar het is vlak. Geen bitter of zuurtjes die overhand hebben maar je mist de rijke smaak die een espresso (in zijn algemeenheid) juist kan geven. Het lijkt meer op goedkope automatenkoffie. Deze lungo fragrante heeft de "opdrinktest" doorstaan, het was dus geen vies bakje koffie maar genoten, dat hebben we niet. Een kopje Senseo is duidelijk lekkerder.


douwe egberts l'oro espresso lungo profondo nespresso
DE l'or espresso lungo profondo

Lungo profondo (8)

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

Het water loopt normaal door de capsule maar vormt een cremalaag van niets die ook nog eens een hele egale kleur heeft. Binnen een minuut of twee is deze cremalaag weg. De espresso ruikt redelijk sterk met een zure en bitter toon en zo smaakt hij ook. De nasmaak laat een wat zure smaak en een klein bittertje achter. Wanneer je van deze lungo profondo en espresso gaat zetten zal je kunnen genieten van een wat intense smaak met een redelijk rijke smaak maar je moet van de zurige smaak houden. Niet helemaal ons ding hoewel we hem niet met tegenzin hebben opgedronken.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

Deze Douwe Egberts Lungo profondo liep met 21 seconden normaal door. De cremalaag is heel aardig, mooie kleine belletjes maar vrij monotoon van kleur en blijft niet al te lang aanwezig in het kopje. De geur is een lekkere niet definieerbare geur, een van de testers meent iets te proeven wat lijkt op kruidnagelen maar de ander is het daar niet mee eens. We kunnen overeenstemming bereiken door het "kruidig" te noemen. De smaak is een verrassing, een heel uitgebalanceerde smaak, karaktervol, een bittertje is vrijwel afwezig. We drinken deze Lungo profondo met genot op! De nasmaak is goed en blijf enige tijd hangen. Deze capsule zal nog heel vaak in het Nespresso apparaat belanden.

Lungo (115 ml - standaard hoeveelheid Nespresso hoeveelheid)

De koffie in deze capsule bestaat voor 100% uit gemalen Arabica bonen. Douwe Egberts geeft de Lungo profondo een sterkte mee van 8 op een schaal van 12. De capsule loopt goed door, schuim is monotoon zelfs met een aantal grote belletjes wat lijkt te duiden op een wat hogere doorstroming van het water. Het schuim heeft geen rijke schakering van verschillende bruine tinten wat meestal een indicatie is voor een vrij vlakke koffie. De schuim is relatief snel weg voor een kopje Nespresso. In de smaak voert niets een boventoon, geen bitter of zuur, het is vrij vlak. De nasmaak is ook vrij vlak, niet vervelend maar ook niet lekker. In de "opdrinktest" is deze lungo profondo geslaagd, we hebben hem tot de laatste druppel opgedronken.

We zouden niet gestraft worden als we ergens zo'n kopje voorgeschoteld krijgen. Buiten de deur worden regelmatig veel viezere koffie's geserveerd. Als deze koffie op de hele wereld zou gelden als referentie-ondergrens voor koffie-smaak-kwaliteit zou het leven van de aardbewoners een stuk beter worden. Een gewoon bakkie zonder enige pretenties. In vergelijking met een Senseo zou deze Lungo profondo het winnen, maar niet met een hele grote voorsprong. Als we echter naar de prijs kijken van deze capsules dan vinden we dat we te weinig kunnen genieten en vinden we de prijs-kwaliteitverhouding niet goed. Te duur.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Wanneer je de Douwe Egberts Lungo Profondo als americano gaat gebruiken blijft er weinig over van de cremalaag. Deze is dun en erg bleek en vrij snel weg. De smaak is echter een zachte prettige smaak, geen geprononceerde smaken. Een prettige nasmaak maar niet heel sterk. Een hint van een klein bittertje. Niets spannends, gewoon een lekker niets op aan te merken kopje koffie. Met plezier werd deze americano opgedronken.


douwe egberts l'oro espresso lungo euforia nespresso capsule doos
DE l'or espresso creations lungo euforia

Lungo euforia (9)

 • Loopt normaal door.
 • Kleine cremalaag die vrij monotoon van kleur is en vrij snel verdwijnt.
 • Americano verrast en is een aanrader.
 • Capsules (tot nu toe) hebben gelijkmatige doorlooptijden dus je krijgt steeds dezelfde smaak.
 • Stevige "traditionele koffiesmaak".

Espresso (35 ml - standaard hoeveelheid Nespresso apparaat)

Nog niet getest.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

Nog niet getest.

Lungo (115 ml - standaard hoeveelheid Nespresso hoeveelheid)

De capsule loopt redelijk normaal door in 29 seconde. Achteraf blijkt dat deze capsule geen last heeft van kanaalvorming. Op de koffie komt een karig cremalaagje met een egale kleur. De cremalaag is al rap verdwenen. De koffie in het kopje ruikt lekker en niet zo sterk. Over de smaak van de lungo zijn de meningen tot nu toe verdeeld:

 • "Een sterke eerlijke koffiesmaak zonder opsmuk, heerlijk".
 • "De smaak is behoorlijk sterk voor een lungo maar het heeft geen specifieke opvallende smaken, je proeft dus geen rijk palet aan smaken. We proeven een bittertje maar niet heel geprononceerd maar wel duidelijk aanwezig. De nasmaak is redelijk waarbij het bittertje achterblijft. Deze lungo euforia roept bij ons geen euforische gevoelens op, het is een pittige lungo die zeer drinkbaar is maar niet heel veel plezier geeft. Zal mogelijk voor een cappuccino goed bruikbaar zijn. Hou je van pittige koffie dan kan je deze zeker eens proberen. Hou je van milde koffie die rijk is aan smaken dan kan je dit pakje beter in de schappen laten staan.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

De americano van deze lungo euforia geeft uiteraard altijd een wat zachter beeld. We werden heel prettig verrast met deze americano. Een heerlijk kopje koffie. De smaak laat zich het beste omschrijven als een "echte koffiesmaak". Geen speciale smaken als kruiden, noten of cacao maar een heerlijk kopje koffie. Bitter of zuur is nauwelijks waarneembaar. Met genot hebben we deze americano opgedronken en kunnen we van harte aanbevelen.

Cappuccino

Dit moeten we nog testen.


douwe egberts l'oro espresso ultimates onyx nespresso
DE l'or espresso ultimates onyx

Ultimates Onyx (12)

Espresso

De capsule gaat makkelijk in het apparaat en laat zich makkelijk sluiten. We knipperden even met onze ogen toen de koffie uit het Nespresso apparaat kwam. De koffie was intens zwart en pas na een aantal seconde kwamen de belletjes van de cremalaag uit het apparaat. Deze onyx heeft Douwe Egberts in de categorie 12 ingedeeld en we hebben vooraf een sterk vermoeden dat dit inderdaad een heel stevig bakje gaat worden. De cremalaag was zeer fraaie en rijk van tonen bruin en bleef zeer lang aanwezig. Dan de smaak, we moeten vertellen dat we niet van koffie met sterke bittere smaken houden, en dit is een heel pittige, zware en bittere koffie. Als je van zware intense koffie houdt zal je dit waarschijnlijk bekoren maar wij stelde deze smaak niet op prijs. Veel en veel te bitter. Twintig minuten later hadden we nog een (voor ons nare) bittere smaak in de mond. Deze onyx is niet door de "opdrinktest" gekomen en hebben hem nadat we meerdere slokjes hadden geproefd en zo goed mogelijk hadden beoordeeld toch in de gootsteen gekieperd. Dit soort sterke koffie is niet "ons ding".

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

We zijn benieuwd hoe deze zal smaken.

Lungo (115 ml - standaard hoeveelheid Nespresso hoeveelheid)

Dit moeten we nog testen.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Moeten we nog testen, nog heel even geduld.

Cappuccino

Onze cappuccino liefhebbers hebben we deze Ultimates Onyx voorgeschoteld, het idee was dat een cappuccino die door de hoeveelheid melk de smaak van de koffie flink maskeert in dit geval nadrukkelijk aanwezig zou zijn. Die gedachte bleek helemaal juist. Onze cappuccinodrinker vond de smaak echter veel te sterk en veel te bitter. De cappuccino is we opgedronken maar niet met plezier. Een tweede keer zal deze ultimates onyx niet in het cappuccino kopje belanden.


douwe egberts l'oro espresso ultimates magma nespresso
DE l'or espresso ultimates magma

Ultimates Magma (12)

Espresso

Wow, dit is een hele pittige espresso met een uitgesproken smaak. Daar lijken we een soort puur chocolade smaak te herkennen. Een mooie cremalaag. Ondanks dat dit een zeer pittige koffie is, logisch want DE deelt hem in sterkteklasse 12, staat je lepeltje niet rechtop in je kopje en zitten je kaken niet op slot. Ondanks dat de meeste bij ons van milde koffie houden wordt deze Ultimates Magma zeer gewaardeerd, met plezier werd hij gedronken. Een aanrader.

Lungo (60 ml - internationale standaard hoeveelheid)

Na de prettige ervaringen die we bij de espresso hadden waren we nieuwsgierig hoe de officiële lungo hoeveelheid zou bevallen. Daar kunnen we heel kort over zijn: nog steeds een heerlijke lungo, zeer pittig maar niet te pittig met heerlijke smaaksensaties. Ook hier proefden we weer iets wat lijkt op pure chocolade. Een heerlijke nasmaak die lang bleef hangen. Een aanrader ook voor diegene die alleen maar milde koffie's appreciëren.

Lungo (115 ml - standaard hoeveelheid Nespresso hoeveelheid)

Deze moeten we nog testen.

Americano (30 ml water + 30 ml espresso)

Moeten we nog testen, nog even geduld.

Cappuccino

De cappuccino liefhebbers hebben bij ons deze Ultimates Magma gebruikt. De Magma was als espresso erg lekker en had een stevige smaak dus als cappuccino waren de verwachtingen hoog. Deze verwachtingen kwamen geheel uit. Lovende worden van onze cappuccino drinkers. Een heerlijke uitgesproken smaak met een fijne nasmaak die lang blijft hangen. Inmiddels is deze Ultimates Magma op het favorieten lijstje van de cappuccino drinkers terecht gekomen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­