Langlopende alternatieve Nespresso capsule smaaktest

nespresso capsules test?

Hoe smaken alternatieve Nespresso capsules - wat zijn de lekkerste?

Laten we beginnen te stellen dat over smaak totaal niet valt te twisten en dat wij dus een geheel subjectieve test hebben gedaan. We hebben Nespresso capsules bij vele winkels gekocht en zo nauwkeurig mogelijk beschreven hoe deze smaakten maar ook beoordeeld hoe deze capsules technisch presteerden in een Nespressomachine.

Helaas, of juist gelukkig, zijn zoveel verschillende Nespresso capsule smaken te koop, dat we nog lang niet klaar zijn om alle verkrijgbare capsules van de verschillende fabrikanten te testen, als het ooit zo ver komt! Tijd is onze vijand voor deze tests. Als je dit artikel leest zitten we waarschijnlijk al weer het volgende kopje Nespresso te proeven.

Voor alle onderstaande tests maakte we steeds gebruik van een en hetzelfde Nespresso apparaat en bereiden we de kopjes koffie steeds op dezelfde manier voor. Zie het artikel tips voor het zetten van espresso en cappuccino met een Nespresso apparaat.

Direct naar capsules van:

Langlopende test

We zijn zo gek op koffie en koffie proeven dat we eerlijk moeten bekennen dat we een koffie-koop verslaving hebben. Het deed even pijn maar het hoge woord is er uit. Overal waar we alternatieve Nespresso capsules te koop worden aangeboden, kunnen we het niet laten om een pakje of doos te kopen. We weten haast al niet meer waar we al die dozen moeten laten. Och, de een koopt overal schoenen, de andere Nespressocapsules. Gun ieder zo zijn pleziertje. Lees de beoordelingen, doe jezelf een voordeel ermee en geniet mee van onze verslaving.

In deze langlopende Nespresso capsule test voelen we de smaak van de verschillende koffiesoorten aan de tand. Dit doen we door een espresso, lungo 60 ml, lungo 115 ml en americano van een capsule te zetten. Natuurlijk is de ene koffievariant meer geschikt als lungo als de ander, sommige zelfs totaal niet. De fabrikant suggereert meestal wat de beste keuze is. De "espresso lungo" suggereert dat deze geschikt zou moeten zijn voor lungo's en een espresso dark roast niet expliciet. Toch hebben besloten om alle varianten te testen met soms verrassende uitslagen.

Hoeveelheid water maakt heel veel verschil

In onze tests zetten we van een bepaalde capsule smaak verschillende kopjes koffie waarbij we steeds een andere hoeveelheid water laten doorlopen. Dit blijkt een enorme invloed te hebben op de smaak. Zoveel zelfs dat de smaakbeleving en plezier van het opdrinken mijlen van elkaar af liggen, van heerlijk tot haast niet te drinken. Denk dus niet dat als een koffie soort als "lekker" wordt beoordeeld dat dit dan ook in alle koffievormen (espresso, lungo 60 ml, lungo 115 ml en americano 30+30 ml) ook lekker zal zijn. Lees onze beoordelingen en je zal verbaast staan wat voor verschillen ontstaan.

Lungo 60 ml en Lungo 115 ml?

We schrijven regelmatig "lungo 60 ml" en "lungo 115 ml", je zal je afvragen waarom? Dit hebben we gedaan om onderscheid te maken tussen een lungo die met de internationaal geaccepteerde hoeveelheid water wordt gezet, en dat is ongeveer 60 ml, en de lungo die uit het Nespresso apparaat komt als je op de lungo knop drukt. Want dan wordt zo'n 115 ml water door de capsule geperst. De smaak tussen deze twee lungo varianten liggen natuurlijk vaak mijlen uit elkaar.

Toppertjes

We schreven het al, over smaak valt niet te twisten, maar tijdens het testen hebben we veel koffie geproefd wat graag achter ons zouden laten. Af en toe kwamen uit een onverwachte hoek juweeltjes. Die willen we met je delen.

espresso
30 ml
lungo
60 ml
lungo
115 ml
   
+++ +++   Hema Espresso Coffee Mild (3) Drink dit als een espresso of een lungo maar dan wel met een inhoud van maximaal 60 ml. Een wel heerlijke espresso, mooie crema laag, rijk aan smaak, redelijk mild, een heerlijke lange nasmaak en als bonus, maar daar ging het ons niet primair om, relatief goedkoop voor maar 20 cent per capsule. Deze capsules van de Hema, eigenlijk zijn ze van NexPod hebben wel last van zeer verschillende doorloopsnelheden, met afwijkingen van wel 50%. De smaak verschilt dus wel enigszins per gezet kopje.
++ +++   Douwe Egberts L'Or Espresso Lungo Profondo (8) Drink deze lungo bij voorkeur in een lungo uitvoering met maximaal 60 ml, dus de standaard hoeveelheid wat een Nespresso apparaat geeft (115 ml) is veel te veel en dan is deze koffie heel veel minder lekker. Een uitgebalanceerde koffie met pit maar bittere smaken zijn vrijwel afwezig.
++ +++   Douwe Egberts L'or Espresso ultimates magma (12) We hebben dit gedronken als een espresso en kregen een hele aparte smaakbeleving. Het is moeilijk te duiden wat je proeft maar het is een uitgesproken maar heerlijke smaak. Ja het is een heel pittig bakje maar niet bitter. Hoewel we het nog moeten proberen maar het lijkt een zeer goede kandidaat voor een cappuccino.

Hoe hebben wij getest?

Beoordeling espresso

Bij de beoordeling van verschillende Nespressocapsules zijn we vooral nieuwsgierig naar de smaak van de espresso. Algemeen aanvaard is dat een espresso 30 ml/cc koffie bevat (de vloeistof in het kopje dus). Een Nespresso apparaat zoals de Lattissima EN520 zet echter, zonder aanpassingen, espresso's met een inhoud van ongeveer 35 ml/cc. Daarom hebben we gekozen om deze standaard hoeveelheid aan te houden mede omdat de fabrikanten van Nespresso capsules deze zethoeveelheid ook in hun achterhoofd zullen houden.

Beoordeling lungo

Voor de beoordeling van de lungo lieten we het Nespresso apparaat 115 ml/cc in het kopje stromen. Dat is de standaard hoeveelheid koffie die de Nespresso Lattissima EN 520 geeft. Dat is dus heel veel meer dan de 60 ml wat het "officieel" zou moeten zijn voor een lungo. Omdat de meeste bezitters de standaardinstelling van het Nespresso apparaat zullen gebruiken hebben wij expres voor dit enorme volume koffie gekozen. Mocht je lungo's wat betreft de hoeveelheid vocht in je kopje appreciëren (omdat je een normaal espresso veel te weinig vindt) maar de bittere smaak niet, overweeg dan eens een americano te zetten. Dat levert niet altijd een beter resultaat op maar het loont de moeite op daar eens mee te experimenteren.

Beoordeling americano

Een americano is iets totaal anders dan een lungo. Bij een lungo stroom twee keer zoveel water door de koffie capsule als bij een espresso. Het water kan dan meer smaak- en geurstoffen extraheren. Vaak zal dit echter resulteren in meer bittere smaken. Bij een americano ga je anders te werk. Je schenkt eerst heet water in je kopje, gelijk aan de hoeveelheid van wat een espresso zou moeten zijn. Daarna doe je de capsule in het Nespresso apparaat en laat dan in het hete water in je kopje ook nog eens een espresso hoeveelheid koffie in je kopje stromen. Door deze werkwijze voorkom je overheersende bittere smaken.

Door het toevoegen van het hete water krijg je meer "koffie" (om te drinken) maar wordt de smaak natuurlijk vlakker. Wij hebben de americano's gezet door eerst heet water in het kopje te laten stromen door zonder capsule op de espressoknop te drukken van het Nespresso apparaat waarbij dus heet water het kopje instroomt in de hoeveelheid van een espresso. Daarna voerden we een capsule in en drukten weer op de espressoknop die in het kopje instroomde waar reeds het hete water in zat. Totaal zit dan dus 30+30=60 ml water/koffie in je kopje. Dat is een heel stuk minder als een lungo (die een Nespresso apparaat zet) en alleen daarom al zal de smaak veel intenser zijn.

Beoordeling cappuccino

Natuurlijk worden bij Nespressokiezen.nl ook cappuccino's gedronken maar in mindere mate en die hebben we (nog) niet apart beschreven. De melk in de cappuccino maakt de smaak van de koffie een stuk vlakker en maskeert enigszins te geprononceerde bittertjes en zuurtjes. Drink je graag cappuccino dan raden we je aan om vooral de beoordeling van de espresso te lezen. De daar beschreven smaken en kwaliteiten zal je terugvinden in de cappuccino maar dan in verzwakte vorm.

In zijn algemeenheid kan je stellen dat de wat sterkere koffie's meer geschikt zijn voor cappuccino. We merken graag op dat je op twee manieren een cappuccino kan zetten met een Nespresso apparaat. Velen zullen geneigd zijn om naast de opgeschuimde melk een "lungo" hoeveelheid koffie in het kopje te laten stromen. Wanneer je dat doet gebruik dan vooral koffiecapsules die speciaal gemaakt zijn voor lungo's. Of kijk hoe wij de lungo's beoordeelden. We raden je aan om zeker eens te proberen om niet een lungo maar een espresso in je kopje te laten stromen waar reeds de melk in zit. Hoewel je natuurlijk veel minder koffie hebt zijn de smaken wel zoveel intenser en kan je ook meer van de koffiesmaak genieten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­